השואה בעיני בני משפחות הקורבנות באמנות עכשווית (01/10/2021)


השואה והשלכותיה משפיעות על תחומי הזהות, הזיכרון, החברה והתרבות של החיים בישראל ומחוץ לה. זיכרון השואה הוא נושא המקבל תצורות ופנים משתנות ככל שחולפות השנים, כך למשל בשנים הראשונות לקום המדינה היה ניסיון להתעלמות מהנושא והחל משנות ה60 (לאחר משפט אייכמן) חלה תפנית ועלה העניין להזכיר ולזכור את השואה ומוראותיה.

הזיכרון הקולקטיבי, הוא חלק אורגני מההוויה החברתית, המתהווה ומשתנה ללא הרף בהתאם לשינויים המתחוללים בחברה. הזיכרון הקולקטיבי הוא אמנם משותף, אך כל פרט הנחשף לזיכרון זה או אחר מגדיר מחדש את חברותו בקבוצה (re-member).

בעצם פעולת הזיכרון מצטרף האדם, במקרה זה האמן/ית, מחדש אל הקבוצה (תהא זו משפחתו, חבריו, מכריו, הישראלים, בני תרבות המערב, האנושות וכו').

לעיתים תמונת העולם (תרתי משמע) העולה מהתבוננות בדימוי בודד, או בתמונה אחת, משקפת הוויה שלמה, תחושות וזיכרונות שהיו מנת חלקם של רבים.

דומה כי הזיכרון הקולקטיבי מורכב מכל מה שקבוצה אנושית מסוימת חוותה, יצרה והגתה בעבר במסגרת מורשתה התרבותית. כמו הזיכרון האינדיווידואלי, עבר זה, "זיכרונות" אלה, ממלאים את חיי הקולקטיב תוכן ומשפיעים על עיצוב אופיו ואיכותו של ההווה שלו.

מטרת התערוכה תהא להעלות על נס את האינטרפרטציות האישיות של האמנים נוכח זיכרון השואה. זה יכול להתכתב עם סיפורים שכבר שמענו באמצעות קרובי משפחה, חברים או באמצעות המדיה או כסיפור אישי אותנטי של ניצול. התערוכה שתתקיים במכון המים גבעתיים באביב 2022 תבקש להציג את הפנים הרבות והמגוונות של זיכרון השואה באמנות הישראלית מנקודת מבט עכשווית, אביב 2022.

יש לשלוח מייל אל ד"ר אביבית אגם דאלי avivitagam@gmail.com עם תצלומי 5 עבודות לפחות ולציין מימדים. יש לציין כי המדובר בתערוכה על השואה









כל הזכויות שמורות ל - artbeat.co.il © מרחב לאמנות ו- אומנות ישראלית


||