שיתוף התערוכה:

גילוי- נפתלי פרקל - שביקש שיגלו אותו לאחר מותו / בית היתונאים ע"ש סוקולוב

23/05/2011 עד ה-12/06/2011

"גילוי" – האיש והאמן
נפתלי פרקל – 2009-1922
רוב חייו עסק האמן והאומן נפתלי פרקל בעיצוב אבנים טובות ליצירת דגמי תכשיטים. הצורפות הייתה אומנותו-אמנותו. הוא עסק בה עשרות שנים, והיא הביאה עמה פרסום והערכה רבה. יצירותיו הבלתי שגרתיות זכו לתשומת לב רבה מעבר לים. ארצות הברית, דרום אפריקה, ברזיל וצרפת זיכו אותו בתארים ובפרסים. הבולט שבהם הוא פרס האקדמיה של ניו יורק על עיצוב תכשיטים אמנותיים (New York Academy Award for Art and Design of Fine Jewelry).

שאיפתו הבלתי פוסקת של פרקל להפליג אל אופקי דמיון חדשים הביאה אותו בשנותיו המאוחרות לציור. וכך, ללא לאות הוא התחיל בדירת הסטודיו שלו בניו יורק; והמשיך בדירתו הצנועה שלו בירושלים לצייר מאות ציורים שיש בהם ניסוח ויזואלי להלכי נפש, המבטאים את השפעתם של אמנים דוגמת ג'קסון פולוק (Jackson Pollock) ו?ואסילי קנדינסקי (Wassily Kandinsky), שהרשימו אותו בקסמי החיזיון המופלא של יצירותיהם.

התערוכה שלפנינו מאפשרת גילוי וחשיפה פומבית של ציוריו והצצה לקומץ מיצירותיו שנוצרו בזמנים שונים. היצירות נבחרו מתוך גופי סדרות רחבות ומגוונות, כולן כגוף יצירה אחד, המעיד על אמן אקספרסיבי, המשלב מגמות וזרמים אמנותיים בהשראת אמנות מודרנית של המאה ה-20, אך בהתאם לאופיו ולדמיונו ומתוך חיפוש כן אחר עצמאות סגנונית.

היצירות המוצגות מאפשרות טעימה מסדרות רחבות ומגוונות ובהן סדרת יצירות השייכות לאסכולת "ציור פעולה". יצירות אלו, שנוצרו באמצעות התזות וטפטופי צבע כהואמז' לאמן ג'קסון פולוק, הן מעין זירת מחול. בסדרת עבודות אחרת נראים כלים יום-יומיים ככוסות וסכינים המוטבעים ונמשכים ברצף על הבד. סדרה נוספת מציגה נועזות קולוריסטית, משטחים גדושי צבע ורבי-שכבות, המחוברים בווירטואוזיות זה לצד זה ויוצרים קומפוזיציה אמורפית מרהיבה.

סדרת הרקדנים המוצגת בתערוכה נובעת מאהבתו לריקוד ומניסיונו כרקדן בסגנון ייחודי. הרקדנים מודפסים כשבלונות צבע, מזכירים את אנשי הקרקס העליזים והצבעוניים של האמן המודרני הנודע פרננד לז'ה (Fernand Leger). הרקדנים, שגופם מעוצב כחלקי גוף המחוברים יחדיו, יוצאים במחול זוגות זוגות, בהנפה ובהרמת רגל, תופסים תנועה במרחב, ובשבריר רגע נדמה כי הם אכן מתלכדים לצורה זורמת אחת בתנועה.

לצד צבעוניות עזה זו מוצגים רישומים בצבע שחור על גבי קרטון לבן, רישומים צפופים וקצביים, המייצרים ומאזכרים דימויים צמחיים, גבעולים, עלים ותפרחת פרחים, פרחים שבחלקם נראה כתם צבע הרומז על כדור אור.

יצירותיו האקלקטיות של פרקל רובן ככולן מציגות מקצב וזרימה, שמחה, אהבת צבע ופשטות, וכן עיסוק בסמלי טבע (כדור השמש, צמחייה וצורות אורגניות). עד כה היה פרסום יצירותיו מינורי, אולי משום שמעולם הוא לא נדחק ולא נדחף לקבל קרדיט פומבי על עבודתו. תערוכה רטרוספקטיבית זו חושפת לפנינו את יצירותיו, המעניקות לנו השראה ואופטימיות, כוח ותנועה.

נורית טל-טנא – אוצרת התערוכה


נפתלי פרקל – צייר שביקש שיגלו אותו לאחר מותו

ב-16.5.2009 הלך לעולמו דודנו היקר נפתלי פרקל, תושב ירושלים. בן 87 היה במותו, רווק וללא ילדים. ב-15 השנים האחרונות, מאז חזר מניו יורק שבה עבד במשך שנים כמעצב תכשיטים, הוא התבודד בדירה שכורה וצנועה בירושלים. לא היה בה סלון ולא היו כיסאות לאירוח, אלא רק צבעים וציוד לציור.
עם השנים פיתח פרקל טכניקת ציור מעניינת. "אני מקדים את זמני", נהג לומר לנו, בני משפחתו. בשנים האחרונות שקד על פטנטים רבים שהמציא, בניסיון לייצר תמונות חדשות בטכניקות מגוונות. תוך כדי למידה והתנסות הוא צייר, זרק את עבודותיו ויצר חדשות, עד שהגיע לטכניקה משלו.
עם מותו של פרקל גילינו מספר רב של עבודותיו, כ-300 ציורים בגדלים שונים, שצייר בשנותיו האחרונות. אלה הם ציורים מרהיבים בטכניקות שונות ובהן התזות וטפטופי צבע.
כאשר פתחנו את צוואתו, גילינו להפתעתנו כי נפתלי הפקיד בידינו את כל הונו, עם הנחיה מפורשת שנביא את עבודותיו לתודעת הציבור. בצוואה הוא פירט את בקשתו לאחסן את ציוריו "במקום ובתנאים ראויים ומתאימים, אשר ישמרו על הציורים מפני פגעים וקלקולים". הוא ביקש שאנו, בני משפחתו, נקיים תערוכות שיחשפו את עבודתו, וכמו כן הביע בקשה שננסה למכור את יצירותיו.
נפתלי פרקל נולד בפולין והגיע לארץ עם הוריו ואחיותיו לפני מלחמת העולם השנייה. לאחר שירותו הצבאי בחיל האוויר היגר לארצות הברית, שם עשה חיל בצורפות. יצירותיו הבלתי שגרתיות זכו לתשומת לב מיוחדת ברחבי העולם. מאז שובו לארץ הוא הקדיש את כל זמנו ומרצו לציור, ואם כי קיים כמה תערוכות יחיד, הוא לא הצליח בחייו להתגלות כאמן.
אנו, בני המשפחה הבטחנו לעצמנו לעשות הכול על מנת לקיים את צוואתו.




מיקום - בית היתונאים ע"ש סוקולוב
קפלן 4 ת"א


זמנים - 23/05/2011 עד ה-12/06/2011

פתיחת התערוכה - 23/05/2011
הפתיחה החגיגית 23/5


התכנים המופיעים באתר ובפרטי תערוכה זאת הינם מטעם הגופים המפרסמים ובאחריותם.








כל הזכויות שמורות ל - artbeat.co.il © מרחב לאמנות ו- אומנות ישראלית


||